BibTex RIS Kaynak Göster

Tenis Performans Sporcularına Uygulanan Özel Antrenman Programının ITN Derecelerine Etkisi

Yıl 2016, Cilt: 6 Sayı: 3, 79 - 93, 27.12.2016

Öz

Sporcuların performansını artırmak için uygulanan antrenman metotları kadar mevcut performanslarının korunmasına yönelik çalışmalar da önem taşımaktadır. Bu çalışmanın amacı genç tenis sporcularına 8 hafta boyunca uygulanan tenis antrenmanlarının ITN seviyesi ve el-ayak çabukluğu üzerine  olan etkisini araştırmaktır. Çalışmaya 18 sporcu ( 9 kız- 9 erkek) katılmıştır. Araştırmamızda 8 hafta boyunca, haftada en az 3 gün forehand, backhand, vole ve servis gibi temel tenis vuruşları düzenli ve sistematik olarak çalıştırılmıştır. Ön ve son test olarak uygulanan ITN derecelerine bakıldığında; ITN Çabukluk Dereceleri ve ITN Çabukluk Skorlarında (p˂,000), forehand/backhand hassasiyet testi sonuçlarına bakıldığında (p<003), forehand/backhand derinlik ve forehand/backhand vole testi sonuçları (p<000) ve servis testi sonuçlarında anlamlı farklılıklara neden olduğu tespit edilmiştir (p<002). Ancak; El çabukluğu (p<,232) ve ayak çevikliği (p<,923) anlamlı bir sonuca ulaşılamamıştır.

The Impact of Special Training Program on ITN Grades of Tennis Performance Athletes

Yıl 2016, Cilt: 6 Sayı: 3, 79 - 93, 27.12.2016

Öz

Abstract

It is also important to work on preserving existing performances as well as applied training methods to improve the performance of the athletes. The purpose of this study is to investigate the effect of tennis training on ITN level and hand-foot speed for 8 weeks for young tennis athletes. 18 athletes (9 girls - 9 boys) participated in the study. During our study for 8 weeks , basic tennis hits such as forehand, backhand, volley and service are run regularly and systematically for at least 3 days a week. When the ITN values applied as preliminary and final tests are examined; ITN Fastness Ratings and ITN Fastness Scores (p˂, 000), When the results of the forehand / backhand sensitivity test are examined (p <003), Forehand / backhand depth and forehand / backhand volley test results (p <0.00) and service test results (p <002) we can see that there are many differences between results. But; Hand speed (p <, 232) and foot agility (p <, 923) did not achieve a meaningful result.

Key words: Tennis, ITN (International Tennis Number), Speed, Aqility, Striking technique test

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Bölüm Makaleler
Yazarlar

Burçak Keskin

Osman Ateş

Kemal Kiper Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 27 Aralık 2016
Yayımlandığı Sayı Yıl 2016 Cilt: 6 Sayı: 3

Kaynak Göster

APA Keskin, B., Ateş, O., & Kiper, K. (2016). Tenis Performans Sporcularına Uygulanan Özel Antrenman Programının ITN Derecelerine Etkisi. İstanbul Üniversitesi Spor Bilimleri Dergisi, 6(3), 79-93.