BibTex RIS Kaynak Göster

İlişkisel Veri Tabanlarında Anahtar Kelime Arama

Yıl 2012, Cilt: 5 Sayı: 3, 51 - 56, 25.01.2013

Öz

İlişkisel veri tabanlarında anahtar kelime aramak için birçok çalışma yapılmıştır. Son kullanıcının veri tabanı yapısından habersiz ve SQL sorgu dilini kullanmadan veri tabanından sorgu yapabilme ihtiyacı ilişkisel veri tabanlarında anahtar kelime arama uygulamaları ihtiyacını doğurmuştur.

Yapılan çalışmaların ortak özelliği metin alanlarda metin arama işlemini gerçekleştirmeleridir. Bu çalışmaların amacı kullanıcının dışarıdan girdiği anahtar kelimeleri kullanarak veri tabanı sorgusu oluşturmak ve elde edilen sonuçları kullanıcıya sunmaktır. Burada önemli olan tablolar arası ilişkilerin doğru tanımlanabilmesi ve sonuç olarak verilecek veri setinin doğru sıralanabilmesidir. Yapılan çalışmalarda performans ikinci planda tutularak doğru sırada doğru sonuç üretebilme hedeflenmiştir. Çalışmalar veri tabanına özel geliştirildiklerinden genele hitap etmemektedirler. Bu durum yapılan çalışmaların dezavantajı gibi görünse de aslında olması gereken bir durumdur.

Yapılan çalışmaların tamamında tablolar arası ilişkinin tanımlanmasında dış anahtar, birincil anahtar ilişkisi kullanılmıştır. Bu çalışmada tablolar arası ilişkinin tanımlanmasında sadece dış anahtar, birincil anahtar ilişkisinin kullanılmasının yeterli olmayacağını göstererek kayıtlar için tanımlayıcı olabilecek diğer alanlar üzerinden de ilişkiler tanımlamıştır. Tanımlanan bu ilişkiler elde edilen bilginin detaylanmasını sağlamıştır. Uygulanan yöntemin adımları ve elde edilen sonuçlar detaylı bir şekilde sunulmaktadır.

Yıl 2012, Cilt: 5 Sayı: 3, 51 - 56, 25.01.2013

Öz

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Bilgisayar Yazılımı, Mühendislik
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Serap Demircioğlu

Suat Özdemir

Yayımlanma Tarihi 25 Ocak 2013
Gönderilme Tarihi 20 Mayıs 2012
Yayımlandığı Sayı Yıl 2012 Cilt: 5 Sayı: 3

Kaynak Göster

APA Demircioğlu, S., & Özdemir, S. (2013). İlişkisel Veri Tabanlarında Anahtar Kelime Arama. Bilişim Teknolojileri Dergisi, 5(3), 51-56.