Türkiyede özellikle Güneydoğu Anadolu bölgesinde sıklıkla tüketilen bir buğday ürünü olan firik bulguru, besleyici özellikleri ve son dönemde özellikle üzerinde durulan fonksiyonel karakteri ile araştırıcıların ilgisini çekmektedir. Yapılan çalışmalar firik bulgurunun, demir, lif ve zengin lutein içeriğinin yanı sıra düşük glisemik indekse sahip olduğunu ve ayrıca fruktooligosakkaritler ve bazı fonksiyonel bileşikler açısından iyi bir kaynak olduğunu göstermiştir. Bu nedenle olgunlaşmamış buğdaydan elde edilen firik bulguru, fonksiyonel gıda olarak kabul edilebilir. Bu çalışmada firik bulgurunun üretim yöntemleri, besinsel ve fonksiyonel özellikleri ve ayrıca bu konuda önceden yapılmış çalışmalar ele alınmıştır.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Food Engineering |
Journal Section | Research Articles |
Authors | |
Publication Date | August 27, 2020 |
Submission Date | July 24, 2020 |
Acceptance Date | August 12, 2020 |
Published in Issue | Year 2020 Volume: 5 Issue: 2 |